רץ למרחקים ארוכים

רץ למרחקים ארוכים

Brunello di Montalcino DOCG הוא ביטוי מרשים של תרבות יין שהחלה בימי האטרוסקים ושוכללה במאה ה-19 בידי מגדלים מקומיים לאחר שהבחינו ביתרונות הזן סנג'ובזה (המכונה Brunello בסביבות העיירה מונטלצ'ינו). בסוף החורף שבתי למונטלצ'ינו בדרומה של טוסקנה, טעמתי עשרות יינות חדשים והבאתי המלצות

montalcino

מונטלצ'ינו חולשת מגובה של 564 מ' על שלושה עמקים עוצרי נשימה ומרגשים ביופיים. המיקום האסטרטגי של העיירה גרם לתקופות ממושכות של מצור בין המאה ה-13 למאה ה-16, במהלך המאבקים בין הרפובליקות של סיינה ופירנצה. לאחר נפילת סיינה ב-1555 נתנה מונטלצ'ינו מקלט לבני האצולה שנמלטו משם והם הכריזו על הרפובליקה של סיינה במונטלצ'ינו, הישוב האחרון באזור שנותר עצמאי עד 1559. צאו לטיול ברחוב הראשי וטפסו בסמטאות, המשופעות בחנויות יין, לכוון המבצר. גם ביקור במוזיאון המקומי במנזר הישן Sant'Agostino יכול להיות מעניין.

"אביו" ההיסטורי של היין המוכר כיום כברונלו, מגדולי היינות של איטליה, היה הרוקח Clemente Santi. ב-1869 הוא הציג יין ברונלו מבציר 1865 וזכה מיד להצלחה. נכדו של קלמנטה, Ferruccio Biondi Santi, נאלץ להיאבק במחלת ה-phylloxera שפשטה אז בכרמי אירופה והבחין שענבי סנג'ובזה נפגעים במידה פחותה מזנים אחרים. הוא ייצר באחוזה המשפחתית Il Greppo יין על טהרת ענבי סנג'ובזה בשיטה שונה לחלוטין מזו שהייתה נהוגה עד אז בטוסקנה. על פי הטכניקה המסורתית, המכונה governo, היו מוסיפים ליין החדש תירוש כדי לחולל תסיסה שנייה ואילו ביונדי סנטי יישן את היין במשך שנים בחביות וכך נולד הברונלו המוכר כיום.

anteprimaבשנות ה-30 של המאה שעברה החל היין להתפרסם ומחיריו עלו, אבל רוב היצרנים המשיכו למכור אותו במכלים גדולים. רק שלושה, נוסף על משפחת ביונדי סנטי, בקבקו ברונלו – Colombini, Franceschi ו-Angelini. ב-1932 פורסמו החוקים הראשונים המגדירים את אזור הגידול ונקבע כי רק יינות שיוצרו באזור מונטלצ'ינו ובוקבקו בו רשאים לשאת את השם "ברונלו". המודעות לפוטנציאל של האזור גברה בשנות ה-50 וב-1966 קיבל יין ברונלו את הסיווג DOC. "ברונלו די מונטלצ'ינו" היה בין הראשונים באיטליה שקיבלו (1980) את הסיווג העליון DOCG, מהלך שקידם את האזור והחל למשוך אליו תיירי יין מרחבי העולם. מונטלצ'ינו מרוחקת בקו אווירי רק 40 ק"מ מהים, והאקלים – ים תיכוני. שטח הכרמים כ-36,000 דונם, כשני שלישים מיועדים לייצור Brunello di Montalcino והשאר לייצור רוסו די מונטלצ'ינו ויינות אחרים. החוק קובע כי היין יופק רק מענבי סנג'ובזה וכי היבול המרבי בכרמים לא יעלה על 800 ק"ג לדונם. תקופת היישון בעץ חייבת להיות שנתיים לפחות, והיישון בבקבוק – 4 חודשים לפחות (ריזרבה – 6 חודשים). היין יוצא לשוק בינואר של השנה החמישית לאחר הבציר (הריזרבה – שנה לאחר מכן). האח הצעיר, רוסו די מונטלצ'ינו, יוצא לשוק בספטמבר בשנה שלאחר הבציר.

ברונלו מפגין בדרך כלל ניחוחות עוצמתיים של פרי אדום, אדמה, תבלינים ותחושה קלילה של מתיקות, הנובעת מהיישון בחביות. בחך הוא הרמוני ואלגנטי. החמיצות מרעננת ואינה פחותה מ-5 גר'/ליטר. "רוסו די מונטלצ'ינו" מיוצר גם הוא רק מענבי סנג'ובזה, וכאמור, תקופת ההתבגרות שלו – שנה אחת. הארומות רעננות יותר והיין נגיש יותר. בטעימה המקדימה של ברונלו 2012, של הריזרבה מ-2011 ושל ה"רוסו" מ-2015 השתתפו 134 יצרנים ולפניכם רשימה של יינות הראויים, לדעתי, לציון 88 ויותר.

המומלצים של קורן – ברונלו די מונטלצ'ינו

Brunello di Montalcino DOCG 2012

Bellaria
Belpoggio
Bonacchi
Salvioni
La Gerla
Verbana
La Poderina
Lambardi
Le Chiuse
Franco Pacenti – Canalicchio
Palazzo
Pietroso
Poggio Antico – Altero
Sancarlo
Tenuta San Giorgio
Argiano
Altesino
Caparzo
Banfi Castello Banfi
Capanna
Capanne Ricci
Castello Romitorio
Castiglion del Bosco
Collemattoni
Donatella Cinelli Colombini
Col di Lamo
Fattoi
Ferrero
Fornacina
Fornacella
Il Paradiso di Manfredi
Gianni Brunelli Chiuse di Sotto
Il Maronetto
Il Poggiolo Terra Rossa
Il Poggione
Mastrojanni
Poggio dell'Aquila
Renieri
Sassodisole
Sesti
Tenuta Silvio Nardi
La Togata – Carillon
Carpineto
Casanova delle Cerbaie
Cava d'Onice

Brunello di Montalcino DOCG 2012 – חד כרמיים או מיון מיוחד

La Togata – La Togata dei Togati
Villa Poggio Salvi – Pomona
Banfi – Poggio alle Mura
Donatella Cinelli Colombini – Prime Donne

Brunello di Montalcino DOCG  Riserva 2011

Castiglion del Bosco Millecento
La Poderina
Lisini Ugolaia
Podere Le Ripi
Renieri
Vasco Sassetti
Banfi –  Riserva Poggio alle Mura
Fattoria dei Barbi
Bartoli Giusti
Campogiovanni
Casisano Tommasi

anteprima

צילום: Consorzio del Vino Brunello di Montalcino

Comments are closed.