Cognac Godet

Cognac Godet

בקצרה על קוניאק, הכהיל האלגנטי המופק מזיקוק יין באזור מוגדר בדרום מערב צרפת, וגם סקירה על סוגי הקוניאק הכשרים מבית Godet, משפחה העוסקת בייצור קוניאק כבר 15 דורות

קוניאק הוא ברנדי (אלכוהול שהופק מזיקוק יין לבן) המיוצר רק בצרפת, באזור קוניאק, אזור שגבולותיו מוגדרים בחוק מ-1909 ונמשך לאורך הנהר Charente עד האוקיינוס האטלנטי. בלב האזור (כ-500 ק"מ מדרום-מערב לפריס) שוכנות Jarnac, Segonzac ו-Cognac, העיר שהעניקה את שמה לכהיל המופלא. הכרמים משתרעים על שטח של 800,000 דונם, והאזור מחולק לששה תת-אזורים: גרנד שמפיין, פטי שמפיין, בורדרי, פין בואה, בון בואה ו-בואה אורדינר. הקוניאק שמקורו בגרנד שמפיין נחשב לאיכותי ביותר, אך לכל תת-אזור יש מאפיינים משלו המאפשרים לייצר בסופו של התהליך בלנדים מדהימים.

זן הענבים הנפוץ בקוניאק הוא Ugni blanc (טרביאנו), זן המבשיל באיטיות ומאפשר לייצר יין בעל חומציות גבוהה ושיעור אלכוהול נמוך. זנים נוספים הם Folle blanche ו-Colombard. את היין מזקקים בשני שלבים בדוד זיקוק מנחושת (אלמביק). בסופו של התהליך מתקבל נוזל צלול ברמת אלכוהול של כ-70% והוא זה שיהפוך לקוניאק במהלך היישון בחביות אלון מיער Limousin או מיער Troncais. דירוג הקוניאק נקבע על פי גילו של המרכיב הצעיר בבלנד:

V.S. (Very Special) – שנתיים לפחות
V.S.O.P. (Very Superior Old Pale) – ארבע שנים לפחות
X.O. (Extra Old) – הדירוג הגבוה ביותר, הקוניאק הצעיר בבלנד בן שש שנים לפחות, מכונה גם Napoleon

בני משפחת Godet הגיעו באמצע המאה ה-16 מהולנד לעיר הנמל La Rochelle ומורשת ייצור הקוניאק שלהם נמשכת כבר 15 דורות. בית הקוניאק "גודה" נרשם רשמית ב-1782 וכיום ממשיכים את המסורת ז'אן-ז'אק גודה ושלושת בניו ז'אן-אדוארד, מקסים וסיריל. גודה מייצרים כ-300 אלף בקבוקים בשנה, בהם סוגי קוניאק המתהדרים בכשרות ומיובאים לארץ (יורוסטנדרט):

Godet Cognac N1
התבגרות 3 שנים, מתובל, נקי ורענן, entry level, מיועד לקוקטיילים, 42.5% אלכוהול.

Godet VS
התבגר ארבע שנים, פירותי, ניחוחות של וניל, חלק ומתובל.

Godet VSOP
מורכב, ניחוחות פרחוניים ורמזים של דבש ועץ אלון, מרקם חלק וסיומת אלגנטית המזכירה אניס וקינמון.

Godet Gastronome
המרכיב הצעיר בן 14. VSOP מעודן המוגדר "פיין שמפיין" (בלנד משני אזורי האיכות גרנד שמפיין ופטי שמפיין), קליל, פרחוני, עישון קל, פירות יבשים ותבלינים.

Godet XO Terre
ממוצע התבגרות 30 שנה, מינרלי, הרמוניה של ניחוחות וטעמים – פירות יבשים, אגוזים ועץ אלון – הכל במידה והסיומת ארוכה מאוד.

Godet Antarctica
המוצר עונה על כל הדרישות כדי להיחשב קוניאק אך אינו מוגדר כך משום שהתבגר בחביות ישנות מאוד, שהטנינים שלהן מוצו, ולא קלט צבע אלא נותר שקוף. כאן תמצאו מתקתקות, פירות יבשים ופריחת הדרים. לצנן היטב.

בעבר התייחסו לשימוש בקוניאק כמרכיב בקוקטיילים כאל חילול הקודש, כיום זה מקובל מאוד:
מזגו מנה של קוניאק לכוס גבוהה עם קרח, מלאו במי טוניק והוסיפו פרוסת לימון. אפשר לרקוח קוקטיילים גם מקוניאק ויין מבעבע או מקוניאק, טריפל סק ומיץ לימון (סייד קאר).

צילום: יח"צ

Comments are closed.