Grappa Marolo

Grappa Marolo

תחילה קצת סדר: "גראפה" הוא שם גיאוגרפי מוגן באיחוד האירופי (IGP) ורק תזקיקים מגפת ענבים המיוצרים באיטליה רשאים להתהדר בשם הזה. מדובר בעיקר בזגים שעברו תסיסה (בתהליך הייצור של יין אדום) וגם בגפת ענבים "בתולית" שמקורה בייצור יינות לבנים ומותססת בהמשך. שימו לב לא להתבלבל בין גראפה לבין שני תזקיקים אחרים שמקורם בענבים: Acquavite d'uva שהיא תזקיק של תירוש (עם הזגים) וברנדי שהוא תזקיק של יין (סוגי הברנדי הידועים ביותר הם קוניאק וארמניאק). בגדול הסוגים השונים של גראפה הם: צעירה, ארומטית (שמקורה בזנים כמו מוסקט וטרמינר), מיושנת (לפחות שנה בחביות), ריזרבה (שנה וחצי לפחות) וגראפה מתובלת.

Grappa Marolo
Paolo & Lorenzo Marolo

במאה ה-18 חל מהפך בשיטת הזיקוק של הגראפה עם מעבר מאש ישירה לחימום באמצעות קיטור (נרדיני בחבל ונטו) ולקראת סוף המאה ה-19 החלו ליצר בפיימונטה גראפה זנית מגפת של ענבי מוסקט (בוקינו). בשנות ה-70 של המאה הקודמת התפתח הזיקוק של גראפות זניות (נונינו בפריאולי, למשל) והתזקיק שנתפש כנחות נחשב היום, ובצדק, מוצר פרימיום. עם זה, הגראפה לא "כבשה" את שוקי העולם בין השאר בשל היותה לא ממש מוכרת מחוץ לאיטליה.

גם בארץ שוק הגראפה מצומצם מאוד ומשב רוח רענן היה הנוכחות של Grappa Marolo מאלבה שבפיימונטה במהדורה האחרונה של תערוכת סומלייה בתל אביב. מדובר במזקקה משפחתית בניצוחו של Paolo Marolo הפועלת מ-1977 ומשלבת בתהליך הזיקוק "מרכיבים של חקלאות, מכניקה, כימיה, פיסיקה וייננות תוך חתירה כמעט מיסטית לארומה מושלמת באמצעות סובלימציה של חומר הגלם". הזיקוק נעשה בדודי אלמביק בעלי דופן כפולה המונעים מגע ישיר עם מקור החום ומאפשרים מיצוי איטי של האלכוהול, הארומות והטעמים. בני המשפחה משתמשים בחביות מעץ אלון ומעץ שיטה (אקציה). עם בן הדור השני Lorenzo Marolo טעמתי כמה סוגי גראפה והשורה התחתונה – ניקיון מופלא ורעננות:

Marolo Grappa di Barolo
מגפת של ענבי נביולו ששמשו לייצור ברולו, התבגרות של ארבע שנים לפחות בחביות, ארומות של וניל ועישון קליל, גוף בינוני, 50% אלכוהול, הרמוניה. מחיר: 289 ₪

Marolo Grappa di Barolo 12 anni
שופעת ארומות וטעמים של פירות יבשים, הדרים, אניס ותבלינים (ציפורן ופלפל) חלקה להפליא, עץ משולב היטב, סיומת נקיה ארוכה, אלכוהול 50%. מחיר: 449 ₪

Marolo Grappa di Arneis
מגפת של הזן הלבן Arneis האופייני לאזור רוארו, שקופה, פרחונית, מעודנת, אלכוהול 42%. מחיר: 249 ₪

Marolo Grappa di Gewürztraminer
ארומות של פרחים ואגסים, בחך מתובלת עם טעמים אופייניים לזן, מאוד אלגנטית, אלכוהול 42%. מחיר: 249 ₪

Marolo Grappa di Moscato
חומר הגלם מאזור אסטי (איך לא), שקופה, ארומטית, עשירה וחלקה, אלכוהול 42%. מחיר: 249 ₪

Marolo Grappa di Moscato Après
הגראפה שהתה 5 שנים בחביות ששמשו להתבגרות מוסקט מן האי פנטלריה (מדרום לסיציליה), ענברית, ארומטית, עשירה מאוד ומורכבת, אלכוהול 42%. מחיר: 289 ₪

יבוא: אוקטבה שיווק 0544588593

צילומים: אתר המזקקה

Comments are closed.