יעקב אוריה: תשעה יינות מאלפא עד אומגה

יעקב אוריה: תשעה יינות מאלפא עד אומגה

המסקנה העיקרית מן הטעימה והשיח המרתק, המיסטי מעט, שהוביל לא מכבר העיתונאי שגיא קופר בעניין יינות כתומים ויינות טבעיים, היא שיש להימנע מדעות קדומות בכלל ובענייני יין בפרט, ששווה לטעום יינות לבנים שתססו והתבגרו עם הקליפות, לנסות אותם עם אוכל, להכיר אזורי גידול, יצרנים, זנים ומסורות שלא הכרנו או התעלמנו מהם, בקיצור, לעשות איזשהו שינוי מנטלי, תרבותי (ומקצועי). באותה מידה כדאי שנשתחרר מתפישות לא מבוססות על יינות טבעיים ולא נעשה הכללות כמו למשל שהם "מסריחים" ואינם ראויים לשתייה, הכללות שפעם ליוו גם יינות אורגניים ויינות מחקלאות ביודינמית. עם זה, אף פעם אין לקבל פגמים מובהקים כמאפיינים של יינות כאלה או אחרים: פגם הוא פגם הוא פגם.
כדאי שנזכור שלייצור יין  נדרשת לפני הכול מיומנות אנושית, ששימוש מושכל בשמרים נבחרים, בבקטריות מלולקטיות, בסולפיטים ובחביות נועד לייצב ולשפר את היין. נכון להיום אין אפשרות לייצר יינות מתיישנים לטווח ארוך בלי כמות מינימלית של סולפיטים המשמשים לחיטוי, שימור וייצוב (בדקו לרגע עד כמה עמוסים בסולפיטים מוצרי המזון שאנחנו צורכים). האלטרנטיבה היא כמות עצומה של טאנינים ואותה לא היינו רוצים, בטח לא ביינות לבנים. בקיצור, על אף הססמאות הרומנטיות ש"את היין עושים בכרם", היינן, ולא איזושהי ישות מסתורית, מוביל את העשייה על פי טכניקות שפיתח האדם במשך מאות שנים.

יעקב אוריה

את היינות של היינן יעקב אוריה טעמתי לפני כמה שבועות אבל עד כה די נמנעתי מכתיבת ביקורת על יינות כתומים אף שבמהלך השנים טעמתי ברחבי העולם, גם בתחרויות, עשרות יינות כאלה. נראה שהשיח המתפתח כאן, באיחור אופייני לגבי שאר העולם, יימשך עד הדבר הבא והנישה המעניינת הזו לא תעורר הדים רבים אף שכבודם של היינות הכתומים של חלוצים כמו יעקב במקומם מונח. אוריה (שעבודתו "הקונבנציונלית" היא ביקב פסגות) הוא בעל מותג הנושא את שמו ומ-2017 מייצר גם יינות כתומים (כ-9,000 בקבוקים). בצניעות הוא מעיד על עצמו שזו תחילת הדרך, שאין מדובר במודל כלכלי, אבל הוא רוצה לספר סיפור, רוצה שהיינות הכתומים יהיו "לגיטימיים", כלשונו. לגולשים שאבדו אותי מתחילת הכתבה אזכיר שיינות כתומים הם יינות מענבים לבנים התוססים על קליפותיהם בדיוק כמו יין אדום. טעמנו גם יין אדום אחד של אוריה ואתחיל ממנו:

עין הסערה 2016
בלנד עדיין צעיר של גרנאש, סירה ומורבדר – GSM – משפלת יהודה, שופע פירות שחורים ואדומים, עישון קליל, מתובל, תחושת מתיקות, גוף מלא, טעם מתמשך. ציון: 90 מחיר: 130 ₪

יינות לבנים

אור מאופל 2018
משפלת יהודה, בלאן דה נואר מארבעה זנים מבוסס גרנאש וסנסו, פלינטי, חמיצות טובה, סיומת ארוכה. ציון: 88 מחיר: 130 ₪

עזר כנגדו 2018
בלנד של שרדונה ושנין בלאן מהגולן ומשפלת יהודה, שופע פרי, בלי עץ, בלי תסיסה מלולאקטית, גוף בינוני-מלא, איזון טוב. ציון: 89 מחיר: 115 ₪

הצייד השקט 2018
בלנד של סמיון ושנין בלאן משפלת יהודה, יבש, המון פרי, טעם מתמשך, יין גסטרונומי. ציון: 90 מחיר: 150 ₪

יינות כתומים

אלפא אומגה האסופה הראשונה 2018
בלנד של שרדונה, ויונייה ושנין בלאן מהגולן, הגליל ושפלת יהודה, השריה של שלושה שבועות על הזגים, בלי עץ, תסיסה מלולאקטית, עשיר, גוף בינוני, סיומת ארוכה. ציון: 89 מחיר: 140 ₪

אלפא אומגה שרדונה 2018
מצפון רמת הגולן, השרייה עם הקליפות, בלי עץ, ארומות של קלייה ופירות טרופיים, פלינטי, מורכב. מחיר: 130 ₪ ציון: 90

אלפא אומגה שנין בלאן 2018
זני משפלת יהודה, השריה עם הזגים, בלי שהייה בחביות, עשיר, הרמוני, חמיצות טובה, טעם מתמשך. ציון: 89 מחיר 130 ₪

אלפא אומגה גוורצטרמינר 2018
מכרם הר הרוח בצפון רמת הגולן, פרחוני, ארומה מובהקת של רחת לוקום, טיפה בוסרי. ציון: 88 מחיר: 130 ₪

אלפא אומגה מלכיצדק 2016
בלנד של רוסאן, סמיון וויונייה, תסיסה במכל עם הקליפות ואח"כ שנה בחביות, עץ מודגש, יבש, אלגנטי. ציון: 90 מחיר: 190 ₪

יעקב אוריה
פטרישה ויעקב אוריה

צילום: דייויד סילברמן

Comments are closed.