על ציונים, ייננים בפרונט והמדריך המקיף ליינות ישראל

על ציונים, ייננים בפרונט והמדריך המקיף ליינות ישראל

יקב קסטל

מאז שאני זוכר את עצמי כשופט ומבקר יין (יותר משני עשורים) היו תמיד מומחים שהספידו את שיטת הדירוג של 100 הנקודות, ש"הושאלה" ממערכת החינוך, קטלו אותה וצפו שהיא תיעלם. ואולם השיטה, שרוברט פרקר הפך לפני עשרות שנים לנפוצה ומבוקשת כל כך, צפויה לדעתי להישאר אתנו עוד שנים רבות אף שיתכן שהשפעתה ככלי שיווקי נחלשה משהו עם חלוף הזמן. אין ספק שהשינויים המהותיים בערוצי ההפצה של היין ובצריכתו עקב מגפת קורונה יבואו לידי ביטוי גם בהתייחסות של הצרכנים לסקירות של המבקרים ולציונים שלהם.

אחת התובנות שלי מכל הזומים והוידיאו קונפרנסס שצפיתי או השתתפתי בהם בשבועות האחרונים היא שינוי מהותי ב"מעמדו" של היינן: אם בית גידול (טרואר) הוא המכלול של קרקע, טופוגרפיה, אקלים, צמחיה ומגדלי היין, הרי שהקורונה הציבה בכל העולם את הייננים בפרונט (כאן בישראל מקצתם זוכים לסיקור פולחני נרחב גם בימים כתיקונם). בקיצור, בעתיד צפוי להתהדק הקשר הישיר של ציבור הצרכנים בארץ עם היקבים ויש לקוות שזה לא יהיה באמצעות זום.

וחזרה לשיטת הציונים: כבייבי בומר ותיק אני זוכר צרכני יין שהגיעו בהתלהבות לחנויות המתמחות עם כתבות של עמיתנו דניאל רוגוב ז"ל או עם רשימות ציונים של וויין ספקטייטור או וויין אדבוקייט של פרקר. כיום השיחות "המעמיקות" של "מבינים" ליד מדפי היין הן כמעט נחלת העבר והצרכנים הצעירים מתעדכנים, מנסים זנים חדשים ומתעניינים פחות במדליות ובציונים, וכן, הם נענים לטרנדים חדשים, אין שום דבר פסול בכך. לעומת זאת, בשווקים עולים כמו סין, פולין, ארמניה ורבים אחרים, הציונים והמדליות עושים היטב את קידום המכירות.

אין ספק שיש הרבה פוליטיקה בסקירות היין בעולם כולו והיו יצרנים שנפגעו בין השאר מתפישת העולם של פרקר או של מגזינים אחרים ואף כפו על עצמם "פרקריזציה". בארץ, לצערי, עולם היין המוחצן מתרכז בבועה תלאביבית אחת או בשתיים, בכמה ייננים טרנדיים (יסלחו לי) ותמיד באותם היקבים. על הצורך בראייה כוללת של תעשיית היין היצירתית ומרובת היקבים שלנו, כולל ציונים בסקלה של 100 נקודות, באה לענות המהדורה השנייה של המדריך המקיף ליינות ישראל הצפויה לצאת השנה מבית היוצר של שגיא קופר, חיים גן ושלי. אנו נשקיע את מיטב הידע והניסיון שלנו כדי לא לאכזב את ציבור שוחרי היין הישראלי בארץ ובעולם.

בצילום: יקב קסטל

Comments are closed.