יהודה, הרי יהודה, מורדות יהודה

יהודה, הרי יהודה, מורדות יהודה

צובה
השבוע התבשרנו שרשות הפטנטים במשרד המשפטים השלימה רישום של כינויי מקור לאזור היין יהודה ולשני תת האזורים שבו – הרי יהודה ומורדות יהודה. זאת לאחר שבשנה שעברה בוצע חלקו הראשון של התהליך, רישום סימן מסחר מאשר למועדון היין האזורי יקבי יהודה שחברים בו עשרות יקבים. עורך הדין עידן בר אולפן קידם והוביל את הליך הרישום מול משרד המשפטים. הוא מומחה בין השאר בתחום החקיקה האזורית בארץ ובעולם וב-2014 פרסם את הספר הגנה אזורית.

במועצה האזורית מטה יהודה בראשות ניב ויזל ולצדו יועץ התיירות ברק כץ ומנהלת מחלקת התיירות רוני עירון, גאים בהישג ומתכוונים לרשום את כינויי המקור גם בחו"ל (הם נרשמו בפנקס הישראלי גם באנגלית). במועצה סבורים שההכרה הרשמית באזורי היין תקדם במידה ניכרת את תיירות היין ואת התיירות הכפרית. הם מדברים על "הכרה בשיטת העולם הישן – כינוי מקור/אפלסיון" וכאן נראה לי שנדרשים כמה דיוקים והבהרות:

אכן בתרגום מילולי כינוי מקור הוא Appellation of Origin אבל לעומת המשמעות המורכבת של המונח במדינות יצרניות יין באירופה (ולא רק), לשימוש בכינוי המקור "יהודה" נדרשים רק שני תנאים: המיקום בתוך האזור המוגדר ושימוש ב-85% לפחות בענבים מקומיים. אז למעט הקטע הסמנטי, הזיקה של "האפלסיון" הישראלי לאפלסיונים באירופה אינה חזקה במיוחד אף שמדובר בצעד של ממש קדימה. אפלסיונים בצרפת, באיטליה ובמדינות אחרות כוללים תקנון ייצור מדוקדק מבחינת הזנים המותרים ושיעורם, החשיפה, היבולים, ההתבגרות, מועד היציאה לשוק, פיקוח, אכיפה וכו'.

רישום כינויי המקור לאזור יהודה מבורך אבל בסופו של דבר, אם לא תהיה אכיפה, מדובר באמירה וולונטרית הצהרתית.

צילום: מטי עוזרי

Comments are closed.